Flamsk karbonade

Denne opskrift er en variation af en belgisk kødgryde. Øllet giver den en karakteristisk bitter smag, som forbedres af hvidløgslåget. For bedre smag anbefales det at lave retten dagen før den skal serveres.

(6 pers.)

1 ½ kg okse bov

120 g smør

1 spsk olivenolie

3 løg

4 fed hvidløg (valgfrit)

salt og peber

2 spsk mel

1 spsk brun farin

¼ liter okse bouillon

1 flaske øl (33 cl)

1 spsk vineddike

1 bundt urter lavet af persille og timian

2 laurbærblade

Hvidløgslåget

250 g smør

3 fed hvidløg

gammelt flutes brød

 

Skær kødet i 1 cm tykke skiver, skær løgene i fine skiver og mas de 4 fed hvidløg indtil de er purerede. Varm smørret og olien i en pande og svits kødskiverne indtil de er brune; sæt dem til side. I den samme olie, svits løgene og når de er brunet, tilføj de purerede hvidløg. I en dyb gryde tilsæt først et lag løg, derefter kød og fortæt med skiftevis kød og løg indtil både løg og kødet er brugt. Det sidste lag skal være kød. Husk at smage med salt og peber.

 

I den olie der er tilbage af at svitse løgene, tilføj melet og farinsukkeret og under konstant omrøring tilføj oksebouillonen for at lave saucen. Når den begynder at koge tilføjer man øllet og vineddiken. Tilføj urterne, dæk kødet og løgene med saucen (den skal dække maden). Gryden med låg på sættes i en 170 grader varm ovn for 1 3/4 timer. Kødet vil smage rigtigt godt hvis man på dette tidspunkt fjerner gryden fra ovnen og lader den stå indtil næste dag, når den skal varmes op igen med hvidløgslåg på.

 

For at lave hvidløgslåget, varmer man smør i en pande og man tilføjer de maste hvidløg. Man skærer det gamle brød i skiver og steger dem i smørret så alt bliver suget op. Man dækker kødgryden med brødskiverne og man steger den i ovnen for 20 minutter i 170 grader. Kødet bør være varmet igennem og brødet sprødt.

Server straks.